Tony Stark kiterjesztett valósága már itt lenne?


A napokban néztem meg egy rövid TEDx előadást a kiterjesztett valóság jövőjéről. Bevallom, hogy még mindig kiráz a hideg, ha az elhangzottakra gondolok.
Az előadó Florian Radke volt, aki a Meta nevű cég szakértője. Radke, az előadása alatt bemutatta, hogy hogyan képzeli el a kiterjesztett valóság környezeteket és eszközöket fejlesztő cége, a jövő „munkaállomását”.

Az előadás érdekes, annak megtekintését mindenkinek ajánlom:


Florian Radke TEDx előadása szép jövőt vetít előre.

Már a blogunkban is volt szó arról, hogy az iparági elemzők mennyire pozitívak a kiterjesztett valóság jövőjével kapcsolatban. Erre Florian Radke még egy lapáttal rátett azzal, hogy a cég Meta 2 nevű szemüvegével a fején, részletesen bemutatta az ISS (International Space Station) űrállomás 3D modelljét.
Lenyűgöző látvány volt.

Tony Stark kiterjesztett valósága a munkahelyemen?

Ahogy Ratke megfogalmazta (az iparági elemzők álláspontjára hivatkozva) 2025-re eljöhet az idő, amikor Tony Stark – a Vasember filmekben látott – munkakörülményei (3D modellekkel, és részletes vonatkozó információk) megvalósulhatnak az oktatásban, és iparban.
A távolabbi jövőre pedig Florian Ratke és cége olyan tömeges felhasználást vizionál, amely elsöpörheti a mobiltelefon felhasználók számát (csak jelzem, hogy 2.6 milliárd mobilfelhasználóról beszélt!) is.


Hihetetlennek tűnik Tony Stark kiterjesztett valósága? Pedig könnyen lehet, hogy itt liheg a nyakunkban.

Elsőre sokkoló adatok és víziók lehetnek ezek, az átlagember számára. Olyan látomások, amelyek gyökeresen változtathatják meg az oktatáshoz, illetve a munkahelyünkhöz kapcsolódó elképzeléseinket.

Az ISS űrállomás 3D modelljére visszatérve érdemes megjegyezni, hogy nem feltétlenül a modell részletességén, nem feltétlenül a textúrák plasztikusságán volt itt a hangsúly. Természetesen a 3D modellek készítése előtt nagyon fontos tisztázni a felhasználási területet, hiszen mindenhol mások a hangsúlyok.
Ebben az esetben a lényeg a koncepció kidolgozottságán, és átgondoltságán volt. A Florian Ratke által bemutatott mikrokörnyezetben – az általunk is már hangsúlyozott – igazán mély bevésődés, gondtalan tanulási, és munkafolyamat a hangsúlyos.

Egy konzílium, egy oktató előadása, egy műszaki szakmai feladat megoldása, számos olyan felhasználási terület, amely rendkívüli lehetőségeket tartogat a kiterjesztett valóság számára.